Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Jobbet

Av Kicki 16:24 12/3 2009 | 1 kommentar

frilansuppdrag.jpg
Mina senaste alster finns här.

Frilans eller fast jobb på redaktion? Pros and cons? Hur har du resonerat? Hur vågar man starta eget?
Anna R

Frilans eller redaktion beror på vad redaktion innebär. Jag har lyckligtvis den positionen att jag trivs väldigt, väldigt bra med mina frilansuppdrag och valmöjligheterna som kommer med frilanstillvaron, inte minst för att jag fort blir uttråkad och nu har ett väldigt varierat jobb. Jag skriver skönhet (Svensk Damtidning, ToppHälsa), mode (Queen, kundtidningar), resor (Svensk Damtidning, Chic) psykologi och relationer (amelia) och fenomenanalyser (Femina). Men kommer exakt rätt jobb så är jag så klart intresserad!

Starta eget är varken krångligt eller dyrt, och det kan du göra medan du fortfarande har en anställning om du vill känna dig för i företagartillvaron. Däremot föreslår jag att du kostar på dig en revisor. Deklarationen är jättejobbig, om man som jag inte är intresserad av administration.

Jag har vuxit ifrån tidningen Elle, jag tycker Amelia och DV är trista tidnungar. Chic är för tunn och veckorevyn är för pubbe-ungar. Jag tycker att det finns ett glapp för tidnings-lovers i 35-års spannet när det gäller tidningar (som inte handlar om barn eller inredning). Håller du med mej? Skulle du vilja starta upp nån ny fräsch tidning och hur skulle du i så fall vilja utforma den?
Signe

Själv gillar jag alla du nämner. Elle och DV skriver initierat och flärdfullt om mode, amelia är matig och har ofta ett oväntat inslag som jag gillar, Chic är extremt fullpackad och dessutom smart och rolig. Men om du tycker att de svenska tidningarna är tråkiga, tycker jag du ska titta utomlands! Engelska Grazia är en veckotidning som är bra på både mode och kändisar, amerikanska Glamour är informativ, seriös och pigg, amerikanska Vogue är en modeinstitution samtidigt som den innehåller vansinnigt mycket läsning.

Som alla tidningsmakare har jag en dröm om vilken typ av tidning just jag vill göra. I tre års tid har jag samlat på riv och klipp med artikelidéer som skulle passa i “min” tidning. Tyvärr är tidningstiderna inte de bästa – nästan alla tidningar tappar upplaga – så viljan att nysatsa hos förlagen är mycket liten. Jag antar att jag får vänta på bättre tider, eller vinna på lotto så jag kan starta eget förlag.

Och så tre frågor från Michaela:
Varför är det bara samma personer som cirkulerar inom tidningsbranschen? Varför tar man inte in nytt blod i större utsträckning?

Magasin behöver redaktörer snarare än reportrar och det tar tid (år) att lära sig att bli en bra redaktör. Endast små förlag, som inte kan betala så höga löner, lär upp nya redaktörer. Dags- och kvällspress kan däremot ta in nytt blod och då i form av reportar, som går betydligt fortare att “träna upp”. De som har erfarenhet kan mer än de som inte har erfarenhet, as simple as that.

Tror du det finns marknad i Sverige för en tidning inom det som luddigt brukar kallas (kvinnlig) livsstil, som primärt riktar sig till *smarta*? Ja, lite som en försvenskad Vogue.

Jag tror det, men eftersom det inte finns en sådan tidning så tror inte de stora förlagen det.

Hur kommer det sig att så många “journalister” inte kan stava eller ens grundläggande behärska svenska språket, men ändå fått tidningsjobb? Och spare me that shit att de är uppdaterade, trendiga, lyckas fånga zeitgeisten bla bla. Det finns det många som kan stava och som dessutom är smarta och roliga på riktigt som också kan. Varför siktar inte svenska tidningar högre?

Det där är ett mysterium för mig också. Jag har alltid hellre anställt en som kan skriva före en som är socialt kompetent/trendkänslig/känner rätt personer. Kompetens före allt, säger jag. Vilket gör mig lite smartare än tidningschefer i gemen, tydligen.

HUR BLIR MAN DIN ASISTENT? jag lovar dig att jag har alla passande egenskaper: jag kan dammsuga såväl som organisera datum och möten. jag är också väldigt bra på att hålla ordning på saker och ting. SAMT jag kan laga god detoxmat till dig plus en supersmoothie till efterrätt… utan socker och mejeriprodukter. ibland kan jag gå ut med er fina lånehund och posta saker. jag kan locka ditt hår till olika öppningar och göra alla tråkiga saker! hur skulle du nu kunna säga nej till mig :)? (kicki, ta detta med en nypa salt. haha. men du vet att jag tycker du är en väldigt duktig journalist och jag skulle gärna samarbeta med dig på något sätt. jag är har allt som krävs för att bli en assistent!)
sen undrar jag ifall du läst journalistik någonstans?
Ida

Det är inte alls så svårt att bli min assistent, förutom att jag just nu inte har möjlighet att avlöna en assistent annat än med skönhetsprodukter. Jag har redan Malin som är här 1-2 dagar i veckan och hjälper mig med vissa administrativa uppgifter samtidigt som hon övar upp sitt journalistiska tänk och skrivande. Maila ditt CV med ett personligt brev så får vi se vad som går att fixa i framtiden.

Jag har läst journalistprogrammet i Sundsvall. Journalistprogrammet finns i Göteborg och Stockholm också, men Sundsvall har rykte om sig att vara extra bra på att få ut sina studenter i arbetslivet. I min klass gick bland andra Frida Fager, nöjeschef på aftonbladet.se, Mari Janson, redaktionschef på ELLE, Desirée Wahren, redaktör på amelia och Fredrik Wikingsson, halva Filip&Fredrik. Jag tycker att du, om du vill bli journalist, ska gå en journalistutbildning på högskola eller folkhögskola, främst för att du får lära dig etik och juridik som sedan ger dig klarsynthet och ryggrad i arbetet. Dessutom ger det visst självförtroende när folk hör att du har journalistutbildning och säger “Åhå, du är riktig journalist”.

Om Ida blir din assistent, vill du låna ut henne till mig? Jag kan behöva lite uppassning och ompyssling.
Michaela

Det får Ida bestämma själv.

Hur gör du för att komma igång? Med en bok, artikelidé, städningen, ta initiativ till en författarträff, fika, återträffa etc? Några generella tips eller metoder?
Eveliina

Med artikelidé: Börja skriva. Skit samma om det blir dåligt, tar jag sedan bort första stycket av artikeln brukar resten av texten vara okej. Sedan hjälper ett städat arbetsrum. Med bok: Maxa prestationsångesten genom att prata om att jag ska skriva en roman, så jag blir tvungen att göra det för att inte tappa ansiktet. Städning: Städerska. Ta initiativ till socialt umgänge: Smida medan järnet är varmt. Det vill säga om jag får en bra idé så omsätter jag den i praktiken på en gång, även om klockan är midnatt, medan energin är på topp. Annars är det lätt att den rinner ut i sanden.

Sparad under: Jobb,Media1 kommentar »

1 kommentar »

  • 1
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av Jessica

    13/3 2009 @ 9:03

    Jag undrar vad du själv saknar (om du saknar ngt) i de tidningar som finns idag utifrån det Signe skrev? Kram

RSS prenumeration på kommentarer till detta inlägg · TrackBack URI

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 5564 to the field below: