Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Tips för mediepraktik

Av Kicki 13:16 14/8 2009 | 2 kommentarer

Jag har under sommaren talat med många väninnor och kollegor på några av Sveriges absolut största och mest välkända tidningar om praktikanter. Jag har samlat ihop en hel hoper matnyttiga tips för dig som vill göra praktik på en arbetsplats inom media, och dem bjuder jag på helt gratis.

1. Lär dig ansökningsbasics.
Om du har tur att få ett möte med en person som bestämmer över en praktikplats du vill ha, och du nämner att du är intresserad av praktik, se då inte ut som ett fån när personen ber dig skicka ett personligt brev och CV.
Istället: Innan du söker praktikplast eller anställning, ta reda på vad CV betyder. Och hur man skriver det. Be dina föräldrar om hjälp, eller en lärare, om uppgiften är dig övermäktig. Klarar du inte det, kanske du inte ska satsa på att bli skrivande journalist. Fundera på om KomVux kan vara något för dig.

2. Var intresserad.
Om du missar din anställningsintervju, skicka inte ett mail där du säger att du inte visste tiden, att du försov dig och att du inte har pengar på din mobil att ringa och reda ut detta.
Istället: Om du har ett möte inbokat och är osäker på tid, ta reda på tiden. Skiter sig saker och ting, lös det snarast och per telefon. Mail är för fegisar. Journalister kan inte vara fegisar. Och har du inte råd att ringa är du förmodligen för ung och för rookie för att vara på en arbetsplats ändå.

3. Var ödmjuk.
När du gör praktik, spela inte musik på din dator som överröstar chefens. Om du skulle råka göra det, klaga inte på att chefens musik är kass. Det är också en dålig idé att klaga på att chefens skrivbord är större än ditt.
Istället: Fråga innan du gör något som låter överhuvudtaget. På de flesta arbetsplatser är det okej, särskilt om du frågar, men inte på alla. Och var försiktig med att kritisera chefen, som är den som i framtiden har möjlighet att ge dig jobb. Mediebranschen är liten och chefen känner förmodligen alla du någonsin kan drömma om att jobba med. Håll dig väl med alla så länge du är praktikant. Integritet är bra, konflikter uppstår oundvikligen, men just praktikanter ska varken ha integritet eller vara inblandade i konflikter.

4. Tyck att allt är kul. Är det tråkigt? Fejka.

När du första dagen på din praktik får ett uppdrag, som du inte tycker är roligt, sätt dig inte i fikarummet och läs tidningar två dagar i sträck. Låt heller inte bli att komma till jobbet alls den tredje dagen och skicka absolut inte en vecka senare ett mail om att du blev sjuk. Då kommer arbetsgivaren att tro att du blev “sjuk”.
Istället: Gör samtliga uppdrag du får så bra och snabbt som möjligt. Annars kommer din chef att tycka att du är lat och snacka skit om dig till alla i branschen och du kan glömma framtida anställningar på samtliga liknande arbetsplatser i Sverige.

5. En praktik är en praktik.

De flesta chefer är snälla, de flesta kollegor minns hur det är att vara praktikant och behandlar dig som en av dem. Men det är du inte. Du är en praktikant. Bli inte sur om du inte får följa med på julbordet eller konferensen. Och prata aldrig, aldrig om att du “jobbar gratis”. Om du var redo för att jobba skulle du vara anställd – inte praktikant.
Istället: Vet din plats i flocken. Att du får kollegebehandling är vanlig hyfs, att du får följa med på företagsevenemang är mer än ovanligt.

6. Kolla referenserna.

Skriv inte en chefs namn som referens på CV:t för att det ska vara så. Den personens trovärdighet är viktig och hon/han kommer att tala om för personen du söker jobb hos exakt dina fel och förtjänster (förutom, så klart, dina talanger och färdigheter). Det är dumt av dig att inte veta om du blir utmålad som latmask, intrigmakerska eller efterbliven.
Istället: När du använder en gammal handledare/chef som referens, tala med honom/henne innan du skriver dit namnet och telefonnumret på CV:t. Då kan du i ditt personliga brev och förhoppningsvis också under en anställningsintervju själv bemöta den eventuella negativa kritik du kan komma att få.

7. Brinn för ditt jobb.

Sök inte en praktikplats för att ha något att göra, eller för att du borde eftersom du är en duktig flicka, eller för att du inte har något bättre för dig. Du kommer då att göra fel på samtliga ovanstående punkter just för att du inte bryr dig tillräckligt.
Istället: Sök bara praktik på arbetsplatser där arbetsuppgifterna passar dig och dina talanger. Tycker du att du har roligt på din praktikplats, kommer du att göra mycket bättre ifrån dig. Annars kommer du inte att orka. Det är jävligt högt tempo på en redaktion och är det inte kul så fixar du det inte.

Uppdatering: För övrigt har jag och Linnéa nu bestämt oss. Ellinor är vår tjej, yes she is.

Sparad under: Media2 kommentarer »

2 kommentarer »

 • 1
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Anna

  14/8 2009 @ 13:58

  Haha… Gud så sugen man blev på praktikant-historier…

 • 2
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Petra

  14/11 2011 @ 9:38

  Tack så jätte mycket! Det känns som att detta kommer att hjälpa mig mycket :)

RSS prenumeration på kommentarer till detta inlägg · TrackBack URI

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 8260 to the field below: