Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

ang modetidningar

Av Kicki 12:44 1/9 2007 | 4 kommentarer

Jag tänkte lyfta upp en diskussion om modetidningar som har pågått här på min blogg under idag och igår:

  • Hej! Glamour är ingen modetidning. Hejdå!
    Emelie, kl 19.12 den 30 augusti

  • Hej! Glamour är visst en modetidning. Hejdå!
    Kicki (jag själv, alltså), kl 21.17 den 30 augusti

  • Hej igen! Glamour är en tjejtidning – liksom VR, Solo, Frida, Cosmopolitan, Hennes. Hejdå igen!
    Emelie, kl 18.11 den 31 augusti

  • Hej! Som avgående chefredaktör för Glamour anser jag mig ha bäst koll i frågan och agerar därmed domare: Senaste numret av Glamour innehåller 91 (!) sidor mode och skönhet av totalt 212. Vilket innebär att procentdelen av modeinnehållet är märkbart hög. Jämför man med exempelvis Solo, Cosmo eller andra tjejtidningar så är procentdelen modesidor kanske hälften, eller ännu mindre, än detta.
    Hejdå!
    Charlotta (Flinkenberg, för den som inte vet det), kl 18.38 den 31 augusti

  • Hej igen! Tack för ditt svar Charlotta. I ett nummer av Modette (augusti låg här och skräpade) handlar alla redaktionella sidor om mode utom 12 (av dessa var 8 om skönhet). Hejdå!
    Emelie, kl 09.02 den 1 september

  • Hej igen! Just det, det stämmer att även Modette är (var) ett modemagasin. Men inte Frida, Solo, Hennes och de andra du nämnde. Vart vill du komma? Glamour ges dessutom ut under licens från Condé Nast, världens mest modecreddigaste förlag, och fotograferna och modematerialet i övrigt i Glamour håller precis samma klass som DV och Elle, vilket man knappast kan säga om…tja, de övriga.
    Hejdå!
    Charlotta kl 09.51 den 1 september

  • Hej! Hur blev det här en Glamour vs Modette-grej? Visst har Modette fler modesidor (procentuellt) men det betyder ju inte att Glamour INTE skulle vara en modetidning? Om inte antal sidor duger som “bevis” för dig kanske modechef Maria Virgins credd i modevärlden kan göra det? Kvinnan kan inte bara ALLT om mode, hon hänger också runt med Mary McCartney, hejar på Kate Moss, extraknäcker lite som stylist för svenska märket Whyred eller tidningen Nylon, och går som barn i modehusen i Paris och Milano. Hennes kunskap visar sig på de flesta av Glamours fina modebilder. Glamour har inte mer eller mindre livsstilsmaterial än ELLE eller Damernas Värld, men dem räknar du som modetidningar. Så vad är skillnaden? Hejdå!
    Kicki, kl 09.56 den 1 september (utan att ha sett Charlottas inlägg, kan jag tillägga)

  • Hej igen! Vart jag vill komma? Se mitt allra första inlägg. Jag underskattar inte Glamours shopping-, mode- och skönhetssidor eller redaktionens kreddiga cv:n. Men jag vill påstå att ni är få som lägger Glamour i samma fack som modemagasinen. Hejdå!
    Emelie kl 12.20 den 1 september

    Fortsätt gärna diskussionen! Vilka tidningar är modetidningar? Hur definierar man en modetidning – en känsla, antal modesidor, vilka märken som visas i tidningen, annonsörer? (Du kan också fortsätta göra kommentarer på inlägget Hej då, Modette“.)

Sparad under: Ingen kategori4 kommentarer »

4 kommentarer »

  • 1
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av maria

    2/9 2007 @ 4:35

    Jag tycker att Elle är en modetidning,för mycket bilder på kläder för min smak.Den perfekta tidningen för mig är Glamour,lite mode,lite skönhet,lite skvaller,lite intervjuer,precis som en gott och blandat påse allt av det bästa i samma förpackning.Kram Maria.

  • 2
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av Anna

    3/9 2007 @ 10:46

    Det som gör att Glamour inte känns som en modetidning är inte antalet modevikta sidor utan förhållningssättet. Det känns inte som att det är några tvättäkta gamla modefreaks som ligger bakom dem, och chefred har också verkat vara lite mer av “kläder är ju kul”-typen. Jag gillar Glamour jättemycket, precis som Maria skriver så innehåller den lite av varje men jag skulle inte klassa den som en modetidning.

  • 3
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av Amanda

    3/9 2007 @ 18:24

    När det bara känns helt onåbart, långt bortom vanlig hederlig gala och eskapism, då tycker jag det är en “riktig modetidning”:
    När allt är för dyrt för mig, och för litet, och för konstigt, och plåtningarna är så trista och pretto så att de nästan är parodier på sig själva, och texterna är sökta och humorfria och charmlösa. Jag hatar “riktiga modetidningar”. Det är en slags pseudo-värld jag inte fattar grejen med och inte aspirerar till. Jag är svennebanan. Jag älskar svennebanan-kultur och svennebanan-mode.

  • 4
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av Anna

    3/9 2007 @ 20:37

    Oh Amanda, jag gillar´t. Men jag gillar också den mer glättiga, ihopplockade rabattkupongskänsla man får av “tjejtidningar”. Typ aha – det här väsktipset ska jag riva ut och jaga rätt på.

RSS prenumeration på kommentarer till detta inlägg · TrackBack URI

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 4291 to the field below: