Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Roliga djur 4

Av Kicki 8:36 12/5 2009 | 1 kommentar

gepard2.JPG
Hejhej, gepardvalpen!

4. Gepard.
Intill rovfågelsparken i Spier finns en gepardpark också. Geparderna där lever väl något mer naturligt än i en traditionell djurpark, men de är födda i och fortsätter att leva i fångenskap. De är ambassadörer för sin ras och har som uppgift att hjälpa till att sprida information om och skapa intresse för geparderna. Bland annat genom att såna som jag och Sam betalar 180 spänn var för att få klappa sju månader gamla gepardungar som är nästan lika stora som vuxna djur.

Geparderna här sover ungefär 18 timmar om dygnet. De yngre djuren rastas en gång per dag, på en greyhound racing-bana, där de orkar göra två, max tre, varv. Honan som gör tre varv är helt slut efteråt, hon flåsar i ungefär tjugo minuter. Det är alltså ett snabbt djur (från noll till 80 km/h på 3 sekunder) men med begränsad uthållighet.

Anledningen att de äldre djuren inte rastas så är att de har upptäckt att de inte behöver. På rovfågelsparken lärde vi oss att ugglor, vråkar och andra köttätare inte rör sig i onödan. I vilt tillstånd rör de sig bara när de jagar, annars sparar de energi. Skötarna på parken måste muta dem med mat för att de ska flyga alls när vi turister vill titta på dem. Samma verkar gälla för geparden. Efter några år, när de har lärt sig att maten kommer oavsett om de kutar eller inte, väljer de att ligga still hela tiden.

Pälsen på ungarna var tufsig, eftersom de inte har fått sin släta vuxenpäls än.
gepard1.JPG
Vi fick bara stå på ett knä när vi klappade, så att vi skulle kunna fly snabbt om katten blev irriterad
.

Sparad under: Resor1 kommentar »

1 kommentar »

  • 1
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av Emm

    12/5 2009 @ 10:28

    Hahaha, vad det är underhållande att läsa din djuriska blogg! Bilder OCH dina ord och man skrattmyser lagom tisdagsstilla. Utegrisar som sprang och steppade runt såg jag från bilfönstret imorse. De är också sköna djur men pass på för såna med sombreros.
    Rock on!

RSS prenumeration på kommentarer till detta inlägg · TrackBack URI

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 7509 to the field below: