Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Djurtester

Av Kicki 8:25 23/2 2009 | Kommentera!


“Jag testar inget!”

Det här med djurtester är en snårskog. Även om det står “ej testat på djur” på en produkt är det inte säkert att det betyder vad man tror.

Det låter ju så bra 1: Slutprodukten (crèmen, schampot, rouget) får inte testas på djur och har inte fått det sedan 2003.
Men det finns nackdelar: Inte ens innan 2003 var det så vanligt att just slutprodukterna testades – oftast har det varit enskilda ingredienser som skärskådats i lab. “Ej testat på djur” kan vara en rökridå – företaget kan ändå ha köpt ingredienser från andra företag som testar på djur. “Ej testat på djur” kan i så fall betyda “ej testat på djur – just här hos oss”. Dessutom har lagen från 2003 inte gällt enskilda ingredienser.

Det låter ju så bra 2: Enskilda ingredienser får inte testas på djur inom EU från och med 11 mars i år, och det gäller även produkter som tillverkats utanför EU.
Men det finns nackdelar: Då många ingredienser, som är vanliga i kosmetika, testades på djur för mycket länge sedan, kan det vara svårt att hitta ingredienser som inte djurtestats alls någonsin sedan tidernas begynnelse. Dessutom kan produkten fortfarande innehålla animaliska ingredienser, som alltså tagits från djur.

Lösning: 100% Pure (finns på eleven.se, som för övrigt listar djurtestning hos sina märken här) och Lush är två märken som allmänt anses ha bra djurtest-policy. Djurskyddsföreningen Peta har även okejat bland andra Clarins, DuWop, got2be, Murad, Revlon, Smashbox och TooFaced. Det är oklart om detta också innebär att produkterna inte innehåller animaliska ingredienser.

Bottom line: Det bästa du kan göra om du vill ha absolut prompt icke-djurtestade produkter utan animaliska ingredienser är att ringa företaget och fråga om dess policy.

Sparad under: Skönhet Lämna en kommentar »

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 5754 to the field below: