Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Snusupproret

Av Kicki 15:54 24/10 2006 | Kommentera!

En god (snusande) vän är upprörd över att snuset ska bli så mycket dyrare. Och med tanke på att snuset är ett sätt för många (tjejer) att sluta röka, kan jag sympatisera till viss del. Därför vill jag hjälpa vännen att protestera! Och om du också vill det, kan jag tipsa om hur. Alltså: Skriv ut, skriv under och skicka till registrator@finance.ministry.se


Till finansminister Anders Borg:

Rör inte min prilla!

Den nya regeringen har lagt sitt budgetförslag. Ett förslag är – som vanligt – att tobaksskatten ska höjas. Men inte på vilket sätt som helst. Alla som röker eller snusar får högre skatt. Men mest höjs den för snusarna.
Hela effekten av förslaget blir att en dosa lössnus blir minst nio kronor dyrare, räknat på höjd tobaksskatt (6:15 per dosa) och ökad moms (cirka 3 kr per dosa). I stället för ett normalpris runt 25-26 kr, blir det 34-35 kr.
Jag tycker detta är ett osedvanligt dumt tilltag av två skäl:

1) Under lång tid har erfarenheten visat att snus är det förmodligen bästa hjälpmedlet för den som vill sluta röka. Snus är förvisso ingen hälsoprodukt. Men att snusa ger betydligt lägre hälsorisker än att röka. De som röker drabbas av cancer och KOL. Några liknande effekter av att snusa har vetenskapen inte lyckats belägga. Och världen känner inte till några dödsfall eller skador genom passivt snusande. Utomlands talar man om “the Swedish experience”, och förundras över att svenska män visar upp lägst andel lungcancerfall i världen.
Om man säger sig värna folkhälsan är det sällsynt dumt att chockhöja priset på snus.

2) Snusare är redan blåsta. 1997 höjdes tobaksskatten vid två tillfällen, vilket drabbade både rökare och snusare. Vad som blev följden vet vi: cigarettsmugglingen till Sverige ökade dramatiskt. Året efter tvingades regeringen tänka om och sänka tobaksskatten – men bara på cigaretter. Snussmuggling fanns det ju ingen, eftersom EU sett till att snuset är förbjudet i vår omvärld. När man nu vill höja tobaksskatten igen ska det göras med 100 procent på snus men bara 40 procent på cigaretter. De ekonomiska makthavarna vet att smugglarna annars lurar runt hörnet.
Men oss snusare kan man blåsa gång på gång.

Jag tar å det bestämdaste avstånd från regeringens förslag om höjningen av skatten på snus. Det är en skatt som både är ologisk och orättvis, som särbeskattar snusare. Det är också en skatt som motverkar folkhälsan i landet.
Tänk om!

Namn:

Sparad under: Ingen kategori Lämna en kommentar »

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 1026 to the field below: