Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Min hälsa

Av Kicki 15:15 9/3 2009 | 5 kommentarer


Detoxpannkakor = bra frukost.

Många – nästan alla – kvinnor i min ålder, funderar på vikt. Själv funderar jag inte så mycket på vikt. Funderar jag så funderar jag på hälsa. Jag försöker se till så att jag mår bra till både kropp och själ. Jag har spelat basket sedan jag var tio år, är mycket intresserad av mat, och har i mitt jobb på tjejtidningar pratat med oräkneliga experter om kvinnor och mat, ätstörningar och psykologi. Dessutom är en av mina bästa vänner näringsterapeut. Det här är vad jag har kommit fram till.

Jag har bra karaktär. På gränsen till kontrollfreak. Jag är en typisk personlighet som skulle kunna bli hur ätstörd som helst. Därför kommer jag aldrig att försöka banta.

Jag är sunt fåfäng. Jag blir glad när en smickrande spegel får mig att se långsmal ut, eller när ett klädföretag har generösa storlekar så jag plötsligt är en stl 40 istället för 42, men det skulle aldrig få mig att försöka gå ner i vikt.

Det är viktigt att träna. För att du ska orka träna i resten av ditt liv, och inte bara under en kort period för att exempelvis gå ner i vikt (som du sedan går upp), behöver du hitta en träningsform som är rolig. Jag tycker basket är kul, intervallträning och att jogga med hund. Mest hatar jag cykling, simning och allt som går långsamt. Alltså gör jag inte det.

De flesta kroppar tycker om att träna. Om du lyckas bortse från kringfaktorer som att det finns gym-speglar som du ser ful ut i, eller att du känner dig “dålig”, och istället lyckas verkligen lyssna på din kropp, kommer du förmodligen att upptäcka att din kropp tycker att träning är kul. Inte all träning, men den träning som passar dig. Dans, bowling, långpromenad?

Varje gång du tränar ska du göra något som är lite för jobbigt. Att bara såsa runt i din comfort-zone och stanna upp så fort du får håll eller känner dig öm i låren, är inte träning. Lite ont ska det göra. Om du ger upp så fort du tänker “jag orkar inte mer” så blir du aldrig tränad. Träning = att pressa sig lite extra.

Om du vill gå ner i vikt, behöver du börja tänka på vad du äter. Att enbart träna räcker sällan för att gå ner i vikt. Därför tänker jag inte gå ner i vikt.

Träning gör dig stark och frisk. Du sänker kolesterol och blodtryck. Du får mer energi, blir gladare och mindre stressad. Rubrik i DN igår: Börjar du träna vid 50 års ålder, lever du två år längre. Hälsovinsterna med träning är enorma.

Min kropp är egentligen en stl 40, men jag är en stl 42. När jag äter perfekt och tränar måttligt, eller äter slarvigt men tränar mycket, är jag en stl 40. Det är min naturliga storlek. Men eftersom jag tycker om att äta lite för mycket, och eftersom jag gärna dricker vin varje vecka, så blir jag en stl 42. Det accepterar jag, för jag gillar min livsstil. Ibland rör jag mig mot en stl 44, vilket i mitt fall är övervikt. Då slutar jag dricka vin, tar lite mindre portioner, eller så tränar jag lite mer.

Om jag är hungrig så äter jag. Mat. Jag har en hög ämnesomsättning och måste äta mycket. Äter jag inte mycket, måste jag senare äta en påse chips, tre nävar godis och en förpackning kakor. Då är det bättre att äta mycket mat till att börja med. Och bra mat! Gärna ekologiskt och hemlagat. Gärna frukt och grönt.

Jag stoppar grönsaker i all mat jag lagar. Jag kommer från ett hem där vi inte åt grönsaker till varje måltid, så jag måste tänka efter lite extra för att få med frukt och grönt i min kost. Jag stoppar gärna så mycket grönsaker jag kan i maten (som riven morot i köttfärssåsen eller salladen). När jag äter ute äter jag gärna vegetariskt.

Jag försöker äta mycket till frukost och lunch. Fuskar jag med maten tidigt under dagen, sitter jag där med näven i chipspåsen efter middagen. Ibland blir det tvårätters till lunch bara därför. Jag lägger mycket tid på att göra god och mycket frukost (havregrynsgröt med äpple + kokt ägg; smoothie med havregryn + äggröra; omelett; detox-pannkakor). Den lägger grund för att resten av dagen ska bli en bra mat-dag.

En person som har näringsbrist kan bli överviktig. Om du inte tar upp näring ordentligt, skickar din kropp signaler till dig att du fortfarande är hungrig trots att du har ätit för mycket redan. Då över-äter du. Misstänker du att du inte tar upp näring som du ska, kan du gå till en dietist eller näringsterapeut och få hjälp.

När mat blir tråkig, slutar man äta fast man inte är mätt. Då bör man ta en macka, en bit ost med frukt eller en liten portion yogurt med müsli för att bli mätt och undvika senare hetsätande.

Det är skillnad på hungrig och sugen. Är du inte van, är det svårt att känna om du äter för att din kropp behöver det, eller om du äter för att du har tråkigt, känner dig ledsen eller vill “unna dig” något. Öva på att känna skillnad på sunt ätande och emotionellt ätande.

Jag försöker sova mycket. Om inte på natten så en tupplur på dagen. När jag är trött blir jag sockersugen. Första gången i mitt liv som jag åt godis varje dag var våren 2003. Den sommaren brände jag ut mig. Sockersuget är en varningssignal för mig, det betyder att jag behöver sova mer.

Jag pratar inte bantning med någon. När folk runt omkring mig börjar prata om att gå ner i vikt, Beach 2009 och att äta “smalt” nickar jag och ser intresserad ut, men tänker egentligen på något annat. Sånt skräp ska inte komma in i mitt medvetande. Har du ätstörda vänner är det lättare att du också blir ätstörd/ätstörd light.


Basket gör mig glad och pigg
.

Sparad under: Träning&Hälsa5 kommentarer »

5 kommentarer »

  • 1
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av Lotta

    9/3 2009 @ 23:31

    åh vilket jättekalasbra, intressant, vettigt och inspirerande inlägg! jag stödjer verkligen dina åsikter i den här frågan. grymt bra skrivet, verkligen!

  • 2
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av signe

    10/3 2009 @ 10:10

    BRA där kicki! Skönt med sunt förnuft, det funkar ju, vet man ju men ändå faller man i banta 5 kg på en vecka fällan titt som tätt. JUst nu har jag bebis hemma och ALLT bara faller tyvärr, träning, sömn, vikt allt havererar. Jag är tjock som en stock, fattar inte alla mammor som bara “ammar av” av allt. Jag “ammar på” kilon i stället. Well, detta är ju en övergående period i livet. Sen ska jag skynda långsamt och läsa dina råd om och om och om igen tills jag kommit ner i strlk 42 igen….

  • 3
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av christina

    10/3 2009 @ 20:46

    BRA! Inspirerande, stärkande och klokt tänkt. Borde vara den självklara synen på mat, vikt och hälsa men är ju inte det tyvärr.

  • 4
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Pingback av Kickis skrivklåda » Tv-smink

    3/4 2009 @ 9:31

    […] liksom på söndag, och sömn är en förutsättning för att jag ska orka jobba mycket (läs mer här). Jag ber om ursäkt för att det blir så mycket jobbloggande nu, men det är nästan det enda jag […]

  • 5
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Pingback av Kickis skrivklåda » Pigg morgon

    30/5 2009 @ 9:05

    […] jag tidigare har berättat är sömn och motion två viktiga förutsättningar för att jag ska kunna jobba så mycket som jag […]

RSS prenumeration på kommentarer till detta inlägg · TrackBack URI

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 2631 to the field below: