Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Gordon Ramsay i Kapstaden

Av Kicki 10:14 14/5 2009 | 2 kommentarer

maze.JPG
Jean-Philippe och jag på Maze.

2. Maze, The One and Only Resort, Kapstaden.
På überlyxhotellet The One and Only Resort hyrde Matt Damon en hel bungalow till sin familj när han var i Kapstaden för att filma med Clint Eastwood. Det är också här som Gordon Ramsay har öppnat sin senaste lyxkrog, Maze. (Intill Afrikas första Nobu-restaurang, som så klart också huserar på det flotta hotellet.) Jag och Sam fick kännedom om detta när vi träffade Ramsays högra hand Jean-Philippe i baren på vårt hotell, som låg strax intill. Självklart släpade vi med oss alla fyra föräldrar för lite gourmetkött.

maze3.JPG
Vi fick titta på köttet innan vi beställde maten
.

Restaurangupplevelsen var stor, maten inte lika imponerande. Självklart var det gott, särskilt efterrätterna (se bild nedan), och matuppläggningen mycket kreativ. Men det märks att det här är en nyöppnad restaurang med barnsjukdomar, till exempel var min medium/rare köttbit helt genomstekt. Det kompenserades mycket proffsigt av en ny, rödare köttbit samt att att restaurangen bjöd på efterrätten, men med en ägare som samlar michelinstjärnor som vi andra samlar skor, borde sånt inte hända ens i uppstartsfasen.

Ett (mycket litet) minus också för att toaletten ligger i en labyrint (“maze”) och man nästan behöver safariguide för att hitta den. En pyttedetalj för res- och restaurangvana, en osäkerhetsfaktor för andra.

maze1.JPG
På köttkniven satt ett pappfodral som talade om vilken stekgrad vi beställt
.

Med detta sagt är Maze ett givet utflyktsmål för mat- och framför allt matupplevelseälskare. Köttet är mycket gott, serveringspersonalen mer än tillmötesgående, vinet fantastiskt (liksom i hela Sydafrika), lokalen spektakulär och detaljerna mycket genomtänkta. Med åtskilliga meters takhöjd, härliga environger med ett vinloft som sträcker sig över tre våningar, efterrätterna tillredda för öppen ridå i en speciell glasbar, huvudrätten serverad på träbricka, köttet till gästens beskådan innan beställning, en kunnig sommelier och golvmatta tjock som ett nya zeeländskt får, bjuder Maze inte bara på mat utan också på en bit av det goda livet.

Nu vid uppstart ser priserna ut som på vilken genomsnittlig stockholmskrog som helst. Vi var förvånade när huvudrätt, kaffe samt ett eller ett par glas vin per person kostade ungefär 1500 kronor för oss alla sex. Så ska du till Kapstaden före sommaren är det fyndläge.

maze4.JPG
Citronen till fisken kom i tunt bomullstyg så gästen inte ska få kärnor i maten.

maze5.JPG
Jag åt fyra små efterrätter, här chokladfondant med kolasås. Måltidens höjdpunkt!

Sparad under: Mat,Resor2 kommentarer »

2 kommentarer »

  • 1
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Pingback av Kickis skrivklåda » Foodie-groupie

    26/5 2009 @ 10:38

    […] jag träffade JP från Hell’s Kitchen, blev jag för första gången i mitt liv riktigt starstruck. Jag och Sam […]

  • 2
    Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

    Kommentar av håkan

    8/9 2009 @ 17:59

    “Jag åt fyra små efterrätter”

    Muahahaha! De flesta beställer “fyra små rätter” på den lokala chinese takeaway’n, Kickster goes all in och beställer fyra små efterrätter på stekar restaurangen! 😀

    Har jag sagt att jag gillar din stil? (troligen, men här kom det igen.)

    Ta hand om er! hälsa Sam.

    mvh
    /Håkan

RSS prenumeration på kommentarer till detta inlägg · TrackBack URI

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 2509 to the field below: