Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Krönikor

Av Kicki 12:11 11/4 2008 | 2 kommentarer

Jag har börjat skriva krönikor i Metro igen, den här gången varje fredag.

Förra veckan skrev jag om bloggbimbos, som lurar sina läsare (läs här). Lägg märke till att jag också tycker att det finns bra och trovärdiga modebloggar (till exempel här, här och här). Jag vet inget om dessa bloggares privatekonomier, men att döma av de stora mediepublikationer de jobbar för och/eller de journalistiska ambitionerna så kan jag anta att bloggarna sköts med integritet.

Idag skriver jag om att resa till Prag med fyra mer eller mindre förvirrade föräldrar (läs här). Lägg där märke till den femte kommentaren från Kjell: “…bara för det betyder inte det att jag ser ner på andra personer, vi skrattar MED varandra år incidenterna, inte ÅT varandra, och det tror jag inte Kicki gör heller.”
Precis så är det. Visst kan  det vara jobbigt att resa med människor som är så nära en, och samtidigt i en större grupp, med mest har vi roligt och skrattar med varandra. (Hoppas jag. Jag gör det i alla fall.) Både jag och Sam har bra föräldrar.

mapa.JPG
Min favoritbild från Prag: Pappa och mamma på Karlsbron.

Sparad under: Jobb,Resor2 kommentarer »

2 kommentarer »

 • 1
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Vicky

  13/4 2008 @ 21:17

  Jag är inget större fan av Blondinbella, eller “Sofies mode”. Men jag tycker inte att det är något fel i att tjäna pengar på sin blogg genom reklam. Sedan anser jag att man inte kan kalla Blondinbella för bimbo. Den bilden jag fått utav henne är att hon är riktigt jäkla smart. Hon är ung men vet precis hur hon skall marknadsföra sig själv och hon tar dessutom vara på medias hysteri. Sedan anser jag att bloggen i sig inte bör ses som en politiskt korrekt verksamhet. För mig är bloggen mer som en offentlig dagbok. Det är upp till läsare att vara kritiska, kritisk skall man vara till allt. En bloggare är inte felet i ett helt system.

  Ha de fint! :)

 • 2
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Kicki

  14/4 2008 @ 8:53

  Hej Vicky!

  Självklart är det inget fel på att tjäna pengar på reklam om man har en blogg. Det skulle jag också göra – ha annonser alltså – om jag hann och orkade.

  MEN! Då ska det vara just annonser, alltså reklam som läsaren tydligt kan se är reklam. Inte, som Blondinbella har sagt att hon har gjort, låtsats att det hon skriver inte är reklam trots att hon har fått reklambetalt för det.

  Som journalist får man absolut inte göra smygreklam, det står tydligt i våra etiska regler. Sedan finns det inom tidningsvärlden gråzoner: Ska man gå på bio och betala för de filmer man recenserar? Då hinner man inte recensera filmerna förrän de redan har haft premiär. Ska man betala för allt smink man har med i tidningen? Samma sak där, då kan man skriva efter dem först långt efter de finns i butik. Är det okej att en nöjesjournalist är äkompis med Håkan Hellström? Då kan han inte vara kritisk mot honom, men samtidigt kanske han får tillgång till Håkans turnébuss vilken ingen annan journalist får. Är det då okej att vara kompis eller inte?
  Det finns mycket att fundera över.

  Vad som är absolut svart/vitt är dock att du INTE får skriva om saker i journalistiska texter och utge dig för att ha testat sakerna kritiskt och journalistiskt om du samtidigt får betalt för detta.
  Och ska vi se detta som markandsföring så är det inte okej att ha “dold reklam”. Det är därför Blondinbella granskas nu. Men även om marknadsdomstolen kommer fram till att hon har gjort något fel blir påföljderna sällan kännbara i såna här fall. Därav min uppmaning att läsarna ska vara kritiska mot bloggar som inte jobbar journalistiskt.

RSS prenumeration på kommentarer till detta inlägg · TrackBack URI

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 4540 to the field below: