Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Bästa läsningen

Av Kicki 11:13 14/7 2009 | Kommentera!

090714a.jpg
“Maten – hunger och törst i Västerbotten”, av Ella Nilsson och Torgny Lindgren
.

Du vet säkert att Torgny Nilsson Lindgren är en gudabenådad berättare. Han har ett sånt språk att jag blir skägglavsgrön av avund.
Du vet säkert också att Ella Nilsson är fruktansvärt bra på mat. Hon har jobbat (jobbar?) på Hushållningssällskapet, och jobbar idag på Svensk Köttinformation, om jag inte minns fel. Hon har också lagat mat i tv. Och, framför allt, så ligger hon bakom varje års kulinariska höjdpunkt, västerbottenbuffén på Grand Hôtels veranda, som firar 20 år nästa år.

De här två västerbottningarna har skrivit den fantastiska matboken “Maten – hunger och törst i Västerbotten” (Norstedts förlag, 2003). Här blandas recept och mathistoria med personliga anekdoter, i form av en humoristisk brevväxling mellan de båda författarna. Inte bara regionens kulinariska historia avhandlas, utan läsaren får också en generös inblick i svunna tiders folkliv i Västerbotten. Utvandring, flottning, fiske, bärplockning, djurhållning, jordkällare, slåtter och jakt. Mandelpotatis, lake, järpar (fåglarna), långfil, västerbottensost och torrkött. Allt som kittlar gommen såväl som läslustan. Drabbas du inte av plötsligt längtan att flytta norrut och bli skogshuggare eller bondmora när du har läst den här boken, har du läst fel.

Tyvärr finns det inte att köpa längre, men lyckas du komma över ett exemplar i ett antikvariat eller på Blocket tycker jag du ska skynda att funda. I alla fall om du är det minsta intresserad av mat och/eller folkliv.

Fotnot: Torgny Nilsson är en gammal klasskompis som jag facebookade med förra veckan, efter att inte har pratat med honom på tio år. Därav slippen vad gäller författarnamnet. 


Renchips från förra årets buffé.

Sparad under: Shopping Lämna en kommentar »

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 9560 to the field below: