Kickis skrivklåda

skönhet mode media moi

Svennebanan

Av Kicki 7:52 10/7 2009 | 6 kommentarer


Athena till vänster, på den tiden vi jobbade på Jarowskij.

I nya numret av amelia har en gammal kollega, Athena, skrivit en artikel om hur hon uppfattar “svennar”. Hon radar upp saker som vi “alla” gör, och inte helt sällan lyser hennes egna fördomar helt medvetet igenom. Tolkar jag det som.

Men amelias läsare är inte överens med mig. På hemsidan diskuteras just nu hur förfärligt hemsk Athenas artikel är. “Varför är det ok att driva med och spy galla över svenskar men säger man något liknande om personer av annan härkomst än svenskt så blir man anklagad för rasism och snudd på anmäld?” Säger någon som förmodligen egentligen gärna vill säga rasistiska saker, men inte vågar. Och glömmer att det är skillnad på att slå ur underläge, och på att tillhöra en massiv majoritet och stampa ut alla andra småeldar.

Artikeln är jätterolig på något slags kvinnligt Ali G-vis. För vill man, kan man säga att Athena driver med sina egna (blattars) fördomar. Och vill man, kan man säga att hon är omvänd rasist. Det beror lite på vilka glasögon man väljer att läsa artikeln med.

En förutsättning för att kunna uppskatta den är att man har humor. Tyvärr är det ju lite så och så med den inte bara bland amelias läsare utan bland människor i stort.

En av humorns starkaste krafter är att den tvingas oss att titta på oss själva och andra med nya ögon. Ibland kan den vara provocerande. Det är så populärkultur tar samhället framåt. Den intressanta debatten som har uppstått på amelias hemsida är ett tecken på detta och också ett gott betyg till Athenas artikel.

Vad tycker du om det här? Jag gillar provokationer. Jag gillar ironi. Jag tycker någon jävligt blond bland amelias medarbetare ska skriva en motsvarande blatte-artikel också. Håll grytan kokande! Men vad säger du?

Sparad under: Media6 kommentarer »

6 kommentarer »

 • 1
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Gonza

  10/7 2009 @ 8:12

  Baby! Kikade in som hastigast för att kolla wassup och kan ju inte låta bli att kommentera, hehe.
  Nu har jag inte läst Athenas artikel, men intressant att hon fick göra den. Blir föga förvånand över folks reaktioner, men så tillhör ju även jag blattegruppen och ser saker och ting på ett annat sätt. Amelias läsare kanske helt enkelt inte är eeeh, “mogna” för den typen av läsning, trots att det är, eeeh, 2009.

  Men du, det här uttrycket “omvänd rasism”, rasism är väl rasism oavsett vilken ras det är som ser ner på en annan? Eller har vita människor ensamrätt på att vara xenofober?

  Love och ses snart igen hoppas jag!

 • 2
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Michaela

  10/7 2009 @ 11:17

  Håller med ovanstående talare att “omvänd rasism” är ett väldigt konstigt uttryck. Rasism är rasism oavsett vilka som ser ner på varandra, det är inte bara vita som kan vara rasister.
  Jag tyckte texten var lite gapig och naiv – och motsägesfull, ibland är det fel att inte låta invandrare vara svenskar, men kallar man Izabella Scorupco för svensk är det också fel, för hon är ju “polska god damn it!”, men till stora delar stämde. Svennechecklistan ÄR faktiskt saker som generellt sätt är väldigt mycket mer vanliga i Sverige än övriga länder jag bott i/tillbringat mycket tid i.
  Jag blir inte upprörd över detta MEN jag skulle uppskatta om jag kunde göra en liknande artikel om invandrare från specifikt område, för vad än PK-hetsen säger finns det ju specifika särdrag bland alla kulturer, som inte går över bara för att man byter landsgräns. Visst “slå ur underläge”, men jag håller inte riktigt med dig där, Kicki. Det är en sak att rent objektivt tillhöra majoriteten och en annan sak att man i praktiken inte kan säga NÅGOT generalisernade om invandrare NÅGONSIN för att då får ett “jävla rasist!” upptryckt i pannan. Det är frustrerande, och jag är övertygad om att man gör alla, svenskar som invandrare, en otjänst genom att inte kunna driva med alla.
  Jämför med att det är helt fritt att håna och raljera över alla “pantade kristna” men att inte ett ont ord får yttras över muslimer, för då är man ett SD-avskum.

 • 3
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Michaela

  10/7 2009 @ 11:24

  Och om du menar att personen som klagade på att man inte kan göra samma för invandrare “gärna vill säga rasistiska saker”, måste det ju rimligtvis betyda att även Athenas artikel var rasistisk (inte för att jag anser det), och jag kan inte på något sätt tycka att rasism är acceptabelt oavsett om den slår under- eller överifrån.

 • 4
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Malin

  10/7 2009 @ 14:15

  Jag vill bara säga att jag läste Athenas artikel samma dag tidningen kom ut och skrattade gott.
  Jag älskar människor som sätter strålkastaren rakt i mitt öga så jag tvingas blinka till och se på mig själv lite yrvaket.
  Bra skriven var den dessutom! Och jag älskade det där med att låna tio kronor av en kompis. Och att vi inte känner våra släktingar…
  Underbart.
  Jag tycker inte att hon på något sätt är “omvänd rasist”, eller för den delen rasist på något sätt, styrkan med artikeln är att hon står med båda benen på jorden, fast inte stadigt förankrad i en och samma verklighet som vi kallar “sanning” utan med perspektiv och glimten i ögat och att hon har kunskap om hur Sverige ser ut i dag i dess olika vinklar och vrår.

  Heja Athena!!!

 • 5
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av carmen

  11/7 2009 @ 20:18

  hah! att folk tar sådant seriöst är ju fantastiskt roligt. jag tycker det är roligt med rasism. missförstå mig rätt, jag tar det inte längre seriöst.
  Sverige är så pass modernt och vi har tillgång till all forskning och press så att folk fortfarande håller på med sånt är ganska skrattretande, läs på liksom.
  och nej, jag köper inte det där med “omvänd rasism” för invandrare mot svenskar – västerlänningar är uppskattade överallt pga pengar och den västeuropeiska statusen. det är löjligt när någon försöker dra det där kortet.
  puh! så… använt upp min kvot av ordet löjligt nu :)

 • 6
  Skaffa din egen gravatar för kommentarer genom att gå till gravatar.com

  Kommentar av Kicki

  13/7 2009 @ 15:54

  Nu har jag försökt hela helgen att lägga en kommentar här och bloggen har vägrat att ta emot den! Ett sista försök, i affekt och i korthet: Bra synpunkter! Rasism är rasism är rasism. Jag tror att uttrycket kommer av att rasismen är från ett annat håll än det förväntade. Hej.

RSS prenumeration på kommentarer till detta inlägg · TrackBack URI

Lämna en kommentar

For spam filtering purposes, please copy the number 4323 to the field below: